søndag 31. januar 2010

Søndag og snø

Snø på bakken og snø i luften men jeg skal jo ikke ut på tur uansett jeg. I går tok jeg ikke noen av de sterkepillenen. Yes!!!! Ikke i dag heller så nå håper jeg det er slutt. Har vondt enda men ikke nok til at jeg trenger de ekle pillene. Tar fremdeles tabletten for urinveisinfeksjon og de blir jeg grusom kvalm av Men nå er det bare ett døgn igjen av dem også. Er noe deprimert men håper og tror at det er ettervirkningene av lag periode med morfinpiller så får holde ut. Mange tårer og drømmer om alt vondt fra tidligere i livet mitt. Og det er jo en del, men som ikke plager meg når jeg er frisk. Dumt og slitsomt :(  Føler meg som om jeg har vært på fest i dagevis pluss trent til jeg ikke har mer krefter igjen. Tom og utslitt og bare rett og slett uvel.
Men når jeg tenker tilbake på søndag for en uke siden så er jeg blitt myyye bedre. Så hold ut jente:))))



PS,  Har begynt nedtelling til neste operasjon. Gleder meg til å slippe en bitteliten fis :)))

lørdag 30. januar 2010

En kald lørdag

Sov altfor lenge og drømte altfor vondt. Flyttet meg inn på gjesterommet og ble etterhvert servert litt frokost her inne. Har ikke så mye matlyst men trenger næring sier legen. Nå er klokken passert elleve og jeg har enda ikke tatt den streke pillen. Klarer jeg meg uten i dag? Tvilsomt men ser hvor lenge jeg klarer meg for de begynner å bli svimete sterke nå:)
Det er kaldt ute men mannen skal ut på trugetur likevel. Gleder meg til jeg er like sprek. Vi har diskutert rehabiliteringsenter men jeg vil så gjerne være hjemme så får se hvor mye jeg klarer selv neste uke. Nå er jeg så slapp at jeg nesten ikke klarer å dusje alene og slik vil jeg ikke ha det. Her må det bygges muskler og energi!!!!! Men i dag skal jeg se om jeg klarer å få kontroll på smertene Det er en stor seier om jeg klarer det

fredag 29. januar 2010

Fredag og helg

Har holdt sengen hele dagen. Erik har hatt hjemmekontor og da har jeg fått servering og selskap. Blir mye lettere da:) Nå er det kveld og jeg har stablet meg opp i hvilestolen og skal prøve å sitte oppe i kveld. Er så slapp og matt men smertene er midre. Ser meg i speilet og blir helt deppa. Hvit som et laken,ringer under øyene og håret uten farge og fasong. Tragisk syn ogmed de matte triste øyene i tillegg er jeg ikke mye trivelig å se på. Stakkars mann:(  Sminke og frisør så fort jeg bare kan orke det. Mye kaldere nå så har ikke vært ute i dag.

torsdag 28. januar 2010

Nytt mål: sitte i en stol

I går var jeg hjemme alene for første gang etter operasjonen. Våknet alt for sent. Ikke fordi jeg har det travelt men fordi jeg har så vonde og stressende drømmer at det jeg ikke ønsker å sove så lenge. Hadde en helt grusom formiddag. Totalt urmattet og masse smerter og kjempe lei meg. Erik sin tante ringte og jeg svarte fordi jeg trodde det var fra sykehuset. Men det hjalp å snakke:))9 Kom meg liksom ut av dalen og litt ovenpå. Resten av dagen var ganske fin men var kvalm hvert minutt og sov mye. Har en mistanke om at 1 gram Paracet er for mye for min mage så vil slutte å ta dem.
I dag hadde jeg satt på vekkeklokken men var så trøtt at jeg måtte sove videre. Sovnet ikke før halv tre i natt så ikke rart jeg var trøtt. Tok en av de sterke pillene og la meg igjen. Våknet klokken 9 og følte meg mye bedre enn i går. Erik hadde laget klart kaffetrakteren så jeg trykket på knappen og la mer ved i ovnen, flyttet dyne og pute inn i sofaen og på med TV. Nå to timer senere ligger jeg fremdeles her men skal nå i dusjen. En bedre dag i dag. Har mer smerter i dag men klarer å sitte litt i dag:) Har ikke tatt Paracet og er ikke så kvalm. Urinveisinfeksjonen er snart over men piller enda en uke. Drikker mye vann. Flink pike:)))



tirsdag 26. januar 2010

Sykehusdag

Opp klokken fem for å bli ferdig til å sitte på med Erik. Kjempevondt og kjempesliten. Totalt utmattet, som et batteri som er tømt. Tok piller og la meg igjen. Klokken 7 var jeg på sykehuset og stavret inn til den avdelingen jeg skulle være. Der var alt mørkt og ingen tilstede så jeg la meg ned på sofaen med håndvæske og kåpe til hodepute og sjalet til dyne. Etter en halvtime fant en pleier meg og da var det ikke lenge før jeg var i seng:) De fire sykepleieren på Gastrolab kjenner meg godt nå og legen har gitt beskjed om at jeg skal passes ekstra på. Til og med damen i ekspedisjonen kommenterte dette. Han har alltid tid til deg sa hun, for han er egentlig opptatt hele dagen i dag. Prinsesse behandling:))))
Fikk snakke lenge med sykepleier med smerte som spesialfelt. Hun forklarte hvorfor nervene er så trigget etter at jeg har hatt konstant smerte i området o over 3 mnd nå. Vi snakket også om hvordan jeg best skulle bruke de få kreftene mine fremover. Hjelper meg veldig å forstå hva som skjer og hvorfor så det var en god samtale. Fikk beroligende og smertestillende inn i nålen i hånden og undersøkelsen gikk bra (eller greit). Legen var veldig fornøyd for det gror fint i alle sår. Han likte ikke så bra at jeg er slapp og jeg måtte innrømme at jeg ikke spiser som jeg bør. Han så strengt på meg da. Smertene snakket vi mye om og jeg fikk en tilleggsmedisin så nå får jeg 3 stk 3 ganger daglig. Men kan snart minke enda mer på morfinpillene. De er gått ned fra 9 til 3 pr dag så det er jo veldig bra. Det ble tatt urinprøve med kateter som jeg får svar om på torsdag. Men da jeg fikk resept på piller til urinveisinfeksjon og jeg vet av erfaring at det er det jeg har så begynte jeg på pillene med en gang. Har det myyye bedre med det problemet nå.
Legen diskuterte også med meg om jeg hadde det best på sykehus eller hjemme Jeg reiste hjem med hans godkjennelse siden alt gror så fint.Så jeg fikk drosje hjem til huset i skogen og senga mi. I kveld har jeg vært oppe i godstolen i over en time. Fremgang:)
I morgen skal Erik på jobb og jeg må klare meg selv. Blir en utfordring men skal nok klare meg på et vis.

mandag 25. januar 2010

Mandag uke 3

Har hatt en grusom helg. Totalt ute av form og med sterke smerter. Har på toppen av alt fått en kraftig blærebetennelse som lager enda mer ubehag og smerter. Startet en kur som jeg har liggende fra sist men de hjelper ikke så må få den andre typen piller i morgen.Har ikke engang orket å snakke med noen så min mann har svart telefonen for meg og mobilen stod på stille. De som kjenner meg vet hvor syk jeg er når jeg ikke engang orker å snakke :)
Våkner ca 9 når Erik kommer med frokost på senga til meg. Spiser en skive og drikker to kopper kaffe og fem glass vann (blærebetennelse) og en del vitamintabletter.Tar også smertestillende så fort jeg våkner. Etter frokost ligger jeg helt stille til jeg kjenner virkningen av den smertestillende tabletten. Da lukker jeg øyene og drømmer meg til Skiathos med sol, varme og oliventrær.
Etter frokost steller jeg meg litt på badet. Kattevask og tannpuss. Før jeg forsiktig går inn på gjesterommet (podderommet) og legger meg i sengen der inne Rundt meg har jeg laptop,radiokontroll, DVD plater, mobiltelefon, hustelefon, bøker og vannkaraffel. Her ligger jeg på rygg og gjør det jeg orker. I helgen var det ingenting, Da lå jeg og så i taket eller sov. Erik pulser rundt meg og gjør husarbeid og er disponibel for alt jeg ønsker. Men jeg vil ikke ha noe, Bare slippe smerter og kunne bevege meg men det kan han ikke hjelpe meg med.Formiddagsmat inntas liggende i gjestesengen og så ser jeg litt film på laptopen. (Mc Leods daugthers. Takk Torill!!!).
På ettermiddagen når jeg kjenner meg noenlunde smertefri er det tid for dusj. Jeg kaldsvetter enormet hele dagen så alt må byttes og vaskes. Erik føner håret mitt når jeg ikke orker og hjelper meg å bytte bandasje på halsen.
Vi spiser middag sent sånn ca seks og da prøver jeg å sitte ligge i hvilestolen. Det går som regel greit for jeg spiser ikke så mye når jeg har vondt. Etter middagen flyttes dyne og pute inn i sofaen så jeg kan se på TV sammen med Erik. Eneste gangene jeg er oppe og går er når jeg skal på tisse eller bytte posen på magen.
Når natten kommer gleder jeg meg til å sove i sengen min og sover hele natten. Men en rar søvn pga pillene,
Sånn er dagene mine. Trist? Det er det. Helt forferdelig og jeg gråter og er fortvilet. Men nå er det 3. uken og neste uke vil jeg være mye bedre. Allerede nå er jeg gått ned fra 3stk smertestillende til 1stk hver sjette time. Pluss enorme mengder paracet.Det viser jo at det går fremover. Men pillene er grusomt sterke så ser frem til å trappe dem ned til 0.
I morgen skal jeg til sykehuset på kontroll. Har det grodd slik det skal reiser jeg hjem med drosje. Jeg var forberedt på en stor operasjon og at det ville ta tid. Men ikke så mye smerte,så lenge. Jeg må finne motivasjon til å holde ut denne uken så vil det helt garantert bli bedre neste uke.


fredag 22. januar 2010

Enda en lang dag

Sov godt i natt men pillene lager så rare og stressende drømmer så det er godt når det endelig er morgen. Men da kjenner jeg smertene så det er ikke så kjekt det heller. Har egen pleier hjemme som ikke vet det beste han skal gjøre for meg. Stort sett vil jeg bare ha fred og ro Orker ikke snakke i telefon eller prate. Har for vondt. Vondt i operasjonssåret, i urinblæren og mageknip. Kvalm og kaldsvett av de smertestillende pillene. Men har redusert antall piller og det er et tydelig tegn på at det går i riktig retning.Men trordette kan bli en laaaang helg.

torsdag 21. januar 2010

Hjemreise!!!!

Legen var her nå med resultatet av MR Det er en stor lymfeknute og en hevelse som de trodde kunne være en absess. Nå reiser jeg hjem med masse smertestillende piller og skal tilbake til kontroll på tirsdag. Endelig!!!
Jeg er glad fordi jeg endelig skal komme hjem og jeg er glad for at operasjonen har vært vellykket. Nå gjelder det å være flink å ta det med ro så såret får gro slik det skal. Neste operasjon blir om 3 mnd omtrent og da skal tykktarmen på plass og badedrakten frem. Er det rart jeg er glad???

11.dag og jeg venter og venter

Venter på beskjed om det blir ny operasjon eller hjemreise. Gjett hva jeg ønsker ? Har akkurat vært til MR undersøkelse som tok veldig lang tid. Jeg fikk en Vival på forhånd så var ganske avslappet.. Gikk greit men glad det er over. Har en venninne som stenger Klaus (trofobi) inne mens jeg undersøkes og det hjelper:)
Legen kommer opp i kveld med en foreløpig tolking av MR bildene men endelig resultat får jeg ikke før i morgen.
Tidlig i morges var det en kjekk sykepleier mann som fjernet urinkateteret mitt. Nå drikker og tisser jeg i ett sett men det går helt fint. Før frokost begynte det å verke i CVK (kateteret i halsen) det ble en byll ved innstikkstedet og en lege sa det var blitt betent og måtte fjernes med en gang. Spissen ble levert inn til bakterietest men har ikke fått svar enda. Var sinnsykt vondt å fjerne stingene og nesten uutholdelig vondt etterpå. Men nå 7 timer senere er det mye bedre men fremdeles veldig vondt. Er det bakterier så får jeg antibiotika men ser ut som jeg slipper det også.
Nå er jeg poseløs. De har fjernet epiduralkateter i ryggen, cvk i halsen,veneflon i hånden,urinkateter i blæren. Kan sprette ut av sengen uten noen slanger og ledninger. Nyyytelse.
Er nå bare MR fin så er alt bra og jeg reiser glad hjem i morgen. Til mannen min i huset i skogen og godstolen min og spesialoppbygget sofa. Gleder meg;)))))

onsdag 20. januar 2010

Ble litt lei meg nå......

Skrev i kveld om at det er 10 dagen og nå vil jeg hjem Men nå har jeg snakket med kirurgen min og slik ble det ikke. Jeg skal ta MR i morgen ( håper vi) jeg har ventet i hele dag og han har puret på dem nå. Han er redd det er samlet seg en absess/byll i dreneringen som skal lede pussset ut av kroppen. Er det tilfelle vil det bli en ny fistel over tid og det er selvsagt ikke noe ønskelig. Jeg har så mye vondt og han fant en klump ved undersøkelsen. Er dette tilfelle blir det ny operasjon i helgen men mindre operasjon enn den jeg har hatt. Lukkingen av fistelen fra endetarmen var vellykket og gror veldig fint. Nå er det i dreneringskanalen ut det er problem så da må de evt inn å renske denne fra andre enden. Men jeg er litt bedre i dag. Litt. Så det er selvsagt mulig at alt er ok. Er veldig glad for at de sjekker meg så grundig men ville hjem nå jeg så er lei meg.
Tar de MR i morgen så får jeg svar på denne på fredag og er alt fint kan jeg reise hjem fredag på permisjon og tilbake til undersøkelse på mandag. Men her er mye om og hvis så tar en ting om gangen nå.
Snart er det natt og jeg skal sove godt. Ikke sant?

10.dagen og nå holder det

Sov godt i natt. Fikk en intravenøs sprøyte og slappet av så jeg sovnet. Da jeg våknet av smerter senere lå det en pille klar til meg og en innsovningstablett. Sovnet igjen i løpet av en halv time og som til klokken 7. Herlig. Skal prøve å få samme mixturen i natt og. Etter morgenstell fikk jeg en ny pille, så en til og så enda en til. Da var det gått to timer men endelig hadde jeg det ganske bra så det var bare å vente på MR. Og jeg ventet, og ventet, og ventet. Klokken 15 fikk jeg beskjed at det ikke ble MR i dag. De byttet bandasje på CVK (kateter i halsåren) i stedet for å fjerne dem. Beskjed fra legen. Så nå er jeg litt forvirret hva som skal skje. Ny scopi? Vet ikke.Men legen min har vakt så han kommer opp og snakker med meg i kveld. Jeg er klar til å reise hjem nå jeg så håper han er enig i det. En natt til skal jeg klare her emn det holder nå:)










Ny bandasje på CVK












Natt på sykehuset









Rom541 uten gardiner

tirsdag 19. januar 2010

Niende dagen i Blåfjell... nei, Aker er det visst jeg er

Niende dagen på dette hotellet og i går kjedet jeg vettet av meg. Har en fantastisk pleie her i lyse lekre lokaler. Ble ikke smertefri i går og slet meg gjennom timene og lengtet hjem. Ved leggetid kom det en pleier jeg kjenner godt og hun fant rette doseringen pluss innsovningstablett. Sovnet klokken halv tolv og våknet av at hun vekket meg klokken 6. Da var smertene på plass. Føst en pille, 15 min, så en til,2 timer, så en til.
Nå ligger jeg her og holder ut smerten som de ikke klarer å ta bort. Øker jeg styrken på pillenen så virker de sterkere men da blir jeg helt bomull og ikke med. Det orker jeg bare ikke. Da får jeg heller holde ut med litt smerter til jeg vet hva som er galt inne der.

DEL2
Var nede til scopiundersøkelse og underlivsundersøkelse. Ikke tegn til betennelse og operasjonssåret gror veldig fint. Han syntes det var veldig hardt i mellomkjøttet og vil ta en MR undersøkelse i morgen så jeg blir her til smertene har roet seg og jeg kan klare meg med tabletter. Reiser sikkert i morgen.Humøret var litt nede i går og gåt av både smerter og av stakkars lille meg. I dag er det bedre med humøret og ler og koser meg mer. Da har jeg det best.
Fysioterapeuten var her med pusteøvinger. Skal puste i en ballong( kateterpose) 3 ganger dagen. Da skal jeg puste dypepust inn i denne ballongen 10 ganger, 1 minutt pause,10 nye pust,1 min pause og så enda 10 pustinger, Skal fortsette etter jeg kommer hjem også:)))

mandag 18. januar 2010

Mandag og hjemreise dag.......eller ikke

Våknet halv seks av grusomme uutholdbare smerter. Fikk en pille kl ett i natt og en kl 6 De ville ikke gi meg intravenøst morfin siden jeg skulle hjem i dag. Fikk enda en pille og en Vival men da turde de ikke gi meg mer. Smertene gikk ikke over og jeg var på nyppet til å miste kotrollen og sette i med smertehyl. Legen min kom og de satte igang intravenøs drypp og jeg måtte faste. Først en liten sukkervann så en liter Ringer. Blodprøve ble tatt og jeg måtte drikke 2,5 liter kontrast til CT av magen. Vi var redd det var kommet en absess (betennelsesbyll) i operasjonssåret men det var det heldigvis ikke. Da hadde jeg vært tilbake til start så jeg ble kjempelettet.
Nå har jeg fått nydelig fiskegrateng å spise samtidig som de hang opp den siste literen intravenøsvæske. Jeg har fått en ny pille og skal prøve å klare meg med disse på dagtid og intravenøs morfin på natten om nødvendig. I morgen skal jeg ned på Gastrolab til kirurgen igjen. Han skal foreta en scopiunderøkelse innerst i endetarmen. Det blir ikke godt selv om jeg får sterke smerte og beroligende midler. Har betennelsen fra før operasjonen blusset opp igjen har vi et problem men det tar jeg om det kommer. Nå skal jeg gjøre alt jeg kan for å ikke få så store smerter i natt og klare meg gjennom time for time.Jeg kan kose eg med kveldsmaten og litt kaffe:))
Hva som skjer i morgen vil vise hvor lenge jeg blir liggende her men er helt sikkert hjemme før helgen


søndag 17. januar 2010

Søndag kveld på sykehuset....

Smertepumpen ble slått av før frokost og smertene begynte og stige momentant. Resten av dagen har vært helt utrolig grusomt vondt. De gir meg morfipreperat men smertene forsviner ikke og tilslutt ble jeg overmedisinert og helt ør i hodet. Øyene gikk i kryss her men smertene økte likevel, Fikk avslappende og det slapp taket noe men nå er det kveld og på vei opp igjen. Føles som en glødene stang i endtarmen pluss kramper i underlivet som minner om åpningsrier  ved fødsel. Hvordan det skal gå i natt vet jeg ikke men at jeg gruer meg vet jeg. Tvilsomt om det blir hjemreise i morgen


Søndag på sykehuset

I helgene begynner allr rutiner senere på sykehuset. Jeg hører pleierne sitter og prater og drikker kaffe før de starter dagen. Koselig for dem og for alle som vil sove lenge. Mens jeg ,som vil starte dagen klokken 6 og er glad natten er over, sliter litt med denne rutinen. I dag krøp jeg ut av sengen og støttet meg til stativet og hinket ut i dusjen. Nøye planlegging av alle bevegelser så klarte jeg å gjennomføre en franavlentilgulvet dusj. Inn i seng med hådkle over og uder. Tørke en stor kropp med kun en fot å stgå på er vanskelig så her er det lufttørring som er best tenkte jeg. Nå ligger jeg her da og har spist frokost liggende mens jeg har lest VG nettavis. Tja,er vel ikke så helt ille dette heller da når jeg kjenner etter. Snart skal de stoppe smertepumpen så får vi se hva som skjer. De kunne ikke redusere den i går for jeg fikk så mye smerter og måtte få intravenøs smertelindring i natt. Hvordan skal dette gå da?
Dronningen i nabosengen har fått hoffet til å stå på pinne for hun skal hjem på en dags perm og da skal alt være klar til klokken 10. Piller 08:37 Mat 09:02 osv osv. De lystrer og vet det blir en fin dag etter kl 10:))
Dronningen er snill og grei men hun har noen nykker og innfall som vi flirer av og irettesetter alle. Også meg for jeg trenger hårklipp har jeg fått tydelig beskjed om.
Erik kommer på besøk i dag og vi har hele rommet alene så da blir han nok en stund her i dag. Og i moergen skal jeg hjem.
Fremdeles koblet til alle slager og poser men de forsvinner i løpet av det neste døget


lørdag 16. januar 2010

Nå har solen snudd

Det blir stadig lysere både inne og ute men enda er det ikke riktig tegn til vår. I dag har jeg hatt besøk av Monica igjen. Hun er skjønn som orker å bruke tid på meg Jeg ligger her i sengen jeg da med sykehusballkjolen og håret i kattestil. Blek, pjuskete og hovne øyer. Leeekkerrt.

Sov godt i natt. Faktisk hele natten men får sovemedisin så er ikke den gode drømmesøvnen. Våknet av smerter og alarm fra smertepumpen som nesten var tom så hadde sikkert fått litt liten dose en periode. Etter frokost satte de ned pumpen fra 6 til 4 Legen sa dette skulle vente til i morgen men sykepleierne er ikke enige og de har vel mest erfaring. Så da blir det som damene sier:) De satte ned til 4 og samtidig ga meg en slags morfinpille som varer til kl 17 og før det skal pumpen settes ned til 2 og helt av til natten. Gruer meg om smertene øker men ser virkelig frem til å få ut epiduralkateteret. Det klør, svir og verker i innstikksåret og en slange et klebet langs hele ryggen og frem til halsen. Blir en nytelse å få dette av. Så nå går jeg inn i et spennende døgn ang smerter og snart er det mandag og jeg er kvitt alle poser og slanger Unntatt kolostomiposen på tarmen som blir på meg til april.
Dronningen i sengen ved siden kommanderer pleierne rundt og styrer på hele tiden. Gjør ditt ,gjør datt,hent ditt hent datt, ikke sånn men sånn. Det vil jeg ikke, vil ha det nåh. Og slik holder hun på fra hun våkner. Men om natten er det stille o bare velstand
Klokken er halv fire det er snart tid for suppe. Her er det mye å glede seg til:)) Kveldsmat er klokken 7 så er det nesten natt. Kjeder meg og det er da et tegn på at jeg kvikner til............

Del 2:
Vaktskifte ,ny sykepleier og ny smerteplan. EDA skal ikke reduseres så den blir på 4 til i morgen når de fjerner den helt. I tillegg får jeg en smertestillende morfintingpille. Har enda smerter men litt tidlig å si om jeg får virkning.
Tror jeg tar meg en lørdagskveldstur ned i kiosken. Med prekestol og urinpose:))))) Har vel ikke mer løye enn man lager selv her tenker jeg.

fredag 15. januar 2010

En gledens dag :))))

Var på kontroll i dag og begge kirurgenen sjekket meg og det så bra ut, Det har begynt å gro!! Å si jeg er glad er vel ikke å overdrive vel? Så utrolig lettet. Nå må jeg bare være flink å ta det med ro de neste tre fire ukene så det får godt mulighet til å gro. Jeg får ikke sitte mer enn 15 min så det blir mye ligging  fremover. Mulig vi setter et TV inn på soverommet eller podderommet. Får se litt på saken når jeg kommer hjem. Erik har fått to dager permisjon for å være hjemme og passe på meg. Jeg skal være her til etter middagen på mandag. Søndag morgen skal jeg begynne å trappe ned på bedøvelsen jeg har i ryggen ( epidural) Før natten skal den nullstilles men kateteret ikke fjernes. Klarer de å få meg smertefri med piller så får jeg reise mandag Etter at de har fjernet kateteret i ryggen. kateteret i urinblæren og kateteret i halsåren. Dusj!!!! Gjett om jeg ser frem til det da. Nå stavrer jeg rundt med det kjære stativet mitt og smertepumpen i et annet stativ. Er oppe så mye jeg kan for å få tiden til å ga . Har det bra!!!!

torsdag 14. januar 2010

Ligger nå her jeg og kan ikke annet.

Har vært oppe og gått i prekestolen to ganger i dag. Den lamme foten trekker jeg etter med men godt å få litt sirkulasjon på kroppen. Ellers ligger jeg på siden på den myke tempurmadrassen i flott elektrisk seng. Girer ogpp og ned og styrer på:)). Har fått intravenøs næring for jeg spiser ikke nok og fettreservene var ikke til noe nytte her. Så nå knitrer det i den pumpen og fresepumpeklikker i den andre pumpen. Her blir det fest i natt. Har det bra selv om jeg er slapp og matt for jeg har ikke smerter i såret. Ikke følelse i det hele tatt fra navlen og ned. I morgen skal jeg til kontroll og se om det er begynt å gro. Det blir spennende og avgjørende,
Men uansett så blir jeg her i sengen til over helgen

onsdag 13. januar 2010

3.dagen vond som forventet

3.dagen er alltid vond og det ble den for meg også. Fikk kjempevondt på morgenen og måtte få mye ekstra boluser fra smertepumpen og tilslutt morfin. Siden det har jeg vært pjuskete og kvalm. Helt doven og lam i venstre foten så kan ikke være oppe. Har fått ny elektrisk seng og det hjelper å kunne regulere liggestillingen med bare et tastetrykk. Har vondt i innstikkstedet til epiduralkateteret så kan ikke ligge på rygg. Altsåen lag vond,kvalm dag. Monica har vært på langt besøk og det var koselig og kortet ned dagen. De har satt ned doseringen i smertepumpen så er ikke kvalm lenger. Spiste kveldsmat og det smakte faktisk greit. Nå ønsker jeg meg en god natt og at alt er bedre i  morgen.Er jo lov å ønske seg det ?

Natt på sykehuset

Det gikk ikke bra med epiduralkateteret etter de prøvde å fikse på det skle det helt ut. Smertene kom fort og brutalt etter jeg mistet det så da fikk de instruksjoner fra smerteklinikken Først 5mg mer morfinprep inteaenøst. Fortsatt smerter enda5 mg og en Vival. Helt toms i hodet og fortsatt litt smerter. Klaesvett og uvel. Han samme som sist sa jeg skulle få ny. Ble kjørt ned på oppvåkingen og gruer meg voldsomt selv om eg var proppet full sv dop. Han var like rolig og behagelig som sist. Tok seg god tid og forklarte. Gikk veldig bra og etter 20 min hadde jeg det utrolig deilig uten smerter på en ny myk tempura madrass. Sovnet dom en stein og dov helt til klokken 3 fra midnatt Må er jeg lysvåken og skriver fra min mobiltlf for ikke å vekke naboen. Det lyser fra alle vinduene i naboblokka og radiatoren huser som en gammel traktor Smertepumpen mn kokker to ganger i minuttet og ute lyser stjernene i natt og. Tankene sviver i hodet men jeg er smertefri og våken

tirsdag 12. januar 2010

Dag 1- Operasjon + Dag 2 - den skjeve dagen

OPERASJON
Kom tidlig til sykehuset og fikk komme inn på et rom med fire senger. Her var det to menn og to damer, Alle måtte kle av seg og på med sykehusskjorte og lange støttestrømper . Den ene mannen hadde full kroppsbarbering;) Her var det ikke mye privatliv med bare et halvveis forheng mellom sengene . Så ble jeg trillet inn på operasjonsalen og slanger ledinger grønne laken ble koblet til meg i alle ender. Vi måtte vente lenge på anestesilegen så vi hadde god tid og jeg fikk spørre om alt og de forklarte i detalj. Veldig beroligene, Blodtrykket sank til normalt nivå. Anestesilege Gaute kom og han satte epidural. Det var ikke vondt men litt ekkelt. Akkurat som å sette en tykk tanntråd fast mellom tennene. Jeg fikk så sovemedisin og maske ble satt på meg til jeg sovnet. Da satt de en tube ned i halsen (tunga ble klemt ved en feil så jeg har et blått merke der) og de tippet meg over på magen. Våknet fint og fredelig 2 timer senere og følte med vel.
Ikke smerter og veldig våken men kvalm.2 nye timer på oppvåking og så opp på sengeavdeling hvor Erik ventet på meg. Stort lyst tomannsrom og en pratesyk dame i andre sengen. Ellers husker jeg ikke så mye Fikk kvalmestillende og vann. Senere en halv kopp suppe. Det var over!!!! Og jeg var smertefri.Erik kjørte hjem og jeg slumret meg gjennom dagen og kvelden. Sendte noen tekstmeldinger om at alt var ok.Var oppe og gikk i prekestol noen meter men var sjanglete i beina( og i hodet)

DAG 2

Sovnet tidlig men våknet fordi jeg hadde vondt i CVK en ( sentralt vene kateter i halsåren) Fikk smertestillende og sovnet, Våknet igjen og kunne ikke bevege venstre beinet. Måtte ha hjelp til å snu meg. Fikk beskjed om at det ville gi seg. Mer vondt i CVK og anestesilege ble tilkalt. Han sjekket og skiftet bandasje. (limte fast mye hår i den) Ikke noe farlig men ubehag fra stingene i huden. Mer smertestillende så måling av blodtrykk,puls og oksygen. Midt på natten med fullt lys. Alle mann våkne. Etterpå fikk jeg ikke sove. Lå og kikket på stjernene og lyset fra vinduene i blokka ved siden av. Jeg som bor i de mørke dype skoger er ikke vant til slikt så det sjenerte. Men stjernene var fine….

I morges kom kirurgen Arne og fortalte at operasjonen hadde gått akkurat som planlagt. Han fjernet kompresser og alt var bra. Jeg skal ned på gastrolab til kontroll på fredag. Så var det anestesilege på ny for å sjekke CVK som ligger skjevt og er plagsom men ikke farlig. Lammelsen i foten gikk ikke over så anestesilegen kom opp enda en gang, Epiduralekateteret lå skjevt og presset på en nerve.Smerte pumpen ble stanset for å se om jeg fikk følelsen tilbake. Etter noen timer var følelsen i begge bena på plass men det begynte også smertene i operasjonssåret å gjøre så her hastet det. Mer morfin inn i CVK og anestesilegen kom og trakk kateteret i ryggen ut 2 cm. Smertepumpen ble satt på igjen med ekstra Bonus til å starte med Bånngass.Smertene forsvant totalt. Mister jeg følelsen igjen så skal de fjerne epiduralen hvis ikke får jeg ha den til fredag og det betyr ikke noe vondt helt til da. Er det rart jeg er glad? Nå ligger jeg her og kjenner etter om bena dovner og håper det beste. Å ja, sengen er skjev den og så jeg skal få ny madrass. Det står en Tempur madrass her og venter på at kveldsvakten skal få tid til å legge den på plass.

Snart er det suppeservering og senere kveldsmat. Drikker og spiser jeg nok i dag så får jeg fjernet CVK i morgen så da blir det enda bedre . Men da må jeg henge i og spise. God apetitt og god kveld fra sykesengen på Aker

mandag 11. januar 2010

Den store dagen - Operasjonsdagen

Så var endelig dagen her. Har sovet lite og urolig i natt og var oppe klokken halv fem. Trenger en time å bli klar fordi jeg må dusje og skifte på stomien. Har fastet fra midnatt men kan drikke to glass vann som jeg koser meg med nå. Skal være på sykehuset klokken    7 så vi reiser hjemmefra klokken 6. Tidlig!!!!


På sykehuset skal jeg ta blodprøve før jeg går til Operasjonsavd. Der får jeg seng og lange lekre støttestrømper før jeg skal snakke med kirurgen og etterpå anestesilegen. Han skal sette epidural og det gruer jeg meg forferdelig til. Etter det skjer alt fort med elektroder, kanyler, folk, slanger, lyder og grønne klær i et salig kaos helt til jeg sovner. Operasjonen er planlagt til to timer. Våkner på preoperativ avdeling når alt er over og blir der til blodtrykk, blødning og smerter er under kontroll. En gang i løpet av dagen blir jeg så trillet opp på sengeposten på et tomannsrom. Skriver noen ord på Facebook når jeg kan se bokstavene. Tenk på meg og send meg mange gode tanker:)))


søndag 10. januar 2010

Klargjøringsdag

Det skal dusjes og stelles og tømmes før operasjon. I tillegg er det mye annet som må ordnes som betaling av regninger, dokumenter til NAV og forsikringselskap, ordne stomiutstyr, skifte bandasjer og pakke to bager osv osv.
Nå er jeg snart ferdig med alt på listen min så nå skal jeg kose meg med litt Hellas bilder. Er hyperstresset uten at jeg forstår hvorfor. Har ventet så lenge på denne dagen og nå er det alvor

lørdag 9. januar 2010

Gardindag

Dagen har blitt brukt til å stryke og henge opp gardiner alle kjøkkenvinduene. I tillegg har vi hentet alle vaser,lysestaker osv ned fra loftet. Før dette var det juletre som skulle avpyntes og alle adventstakene pakkes ned. Erik har vært ute i kulden og tatt ned utebelysningen. Med pauser melleom alle oppgavene gikk hele dagen med til dette. Men nå har freden senket seg og alt er tilbake til vanlig og hjemlig kos. Har tent levende lys over alt som erstatning for julefargene som mangler.
I morgen må jeg gjøre meg klar til operasjon så nå skal jeg bare slappe av og nyte lørdagskvelden.

fredag 8. januar 2010

Vaskedag

Vaske er vel å ta i litt for mye men liker tanken på at jeg kan klare det. Vaskingen i da har vært å tørke støv i vindusposter og hyller det julepynten har stått. Juletre, røde duker, røde gardiner og advendtslys pynter fremdeles opp i stuen helt til i morgen. Må ha hjelp av hushjelp/kokk/sykepleier/ektemannen min.
Vasker forresten morgenkåpen min. Denne skal jeg ha med til sykehuset. Morgenkåpene der er utslitte,fasongløse og burgunderrøde. Føler meg mer vel i min lekre Sand variant. (2 hele dager igjen)


torsdag 7. januar 2010

Engledag

Nissene er på plass på loftet og i dag var det englene sin tur. De har en egen engleeske de da:) For at jeg ikke skal slite meg helt ut med å stavre runt å rydde blir det litt hver dag.
Hadde en lang prat i telf med Anne og det er slikt som lyser opp dagene. Får tankene over på andre områder enn operasjon og mer over på sol, varme og Skiathos. Har i grunnen hatt en fin dag og nå er det bare 3 dager igjen:))))))


onsdag 6. januar 2010

Nissedag

I dag ryddes alle nissene mine bort for sommeren:) Nå har jeg endelig tid til å gjøre det jeg har tenkt i mange år- fotografere dem. Tar bilde av en og en nisse og nikoser meg. Setter alle på spisebordet og skal ta samlebilde når jeg er ferdig. Etterpå skal de pakkes forsiktig ned i eskene sine og så opp på loftet i dvale til 1.desember

Her er hele familien samlet. Jeg hadde opptelling og det var ikke så mange som jeg trodde Har bare 97 nisser så her kan det handles:)))

tirsdag 5. januar 2010

Klar til operasjon

Da var preoperative undersøkelser ferdig og jeg er klarert til operasjon. Ble en veldig lang dag med mange leger men jeg har da god tid :) Alle tre sønnene mine har ringt meg i dag og det gir meg krefter:))
Jeg står først på programmet til operasjon og skal møte klokken 07:10 mandag morgen. Dusjet, fastende og tømt. De dagene frem til mandag skal jeg prøve å slappe av og ha det hyggelig og ikke tenke på operasjon. Hvordan jeg skal klare det vet jeg ikke for jeg er hyperstresset og tenker og drømmer om sykehus og operasjon døgnet rundt. Sover lite om natte og det hele. Men det er veldig viktig at jeg er uthvilt i kropp og sjel før operasjonen Da vil jeg bli mye fortere frisk. Har funnet frem filmer ( takk Liv) og en helt ny bok. Her skal tenken tvinges med rå makt over på noe annet. Men først skal alle nissene og resten av julen pakkes ned og det er en stor jobb her i huset.
Åja, glemte å si at de setter epidural (nål i ryggen) før narkosen, og uten bedøvelse. Stresset jeg???? å skrekk og gru. Hvor er den nye boka.......

Preoperativt

Pasienttransport kommer og henter meg halv ti. Jeg skal til preoperativ poliklinikk. Fine ord. Da sparer de en ligge natt og jeg blir operert ved "sammedagoperasjon" Enda et flott ord. De andre gangene har jeg blitt lagt inn dagen før og hatt forberedelsene da. Nå skal jeg først ta blodprøve, så til koordinator som sjekker alle personalia, så til anestesilegen som skal gi meg narkose, epidural og cvk. Etterpå skal jeg til en lege, vanligvis en turnuslege og til slutt snakke med avdelingsykelpleier på avdelingen jeg skal ligge.Alt er beregnet å ta tre timer. Etterpå skal jeg på besøk på sengeavdelingen. Den er helt ny og siden jeg ikke får rom før etter operasjonen skal jeg bli litt kjent før jeg kommer ditt omtåket av narkose osv.
Før Erik henter meg skal jeg så på apoteket å kjøpe kateter, klyster og saltvann til de siste dagenes behandling av betennelsen i tarmen

mandag 4. januar 2010

Operasjon nr 3

Jeg har som dere vet hatt en operasjon i september der de forsøkte å lukke fistelen uten å lykkes. Jeg lå på sykehuset 14 dager da og fikk kun flytende næring via CVK. Hadde store smerter i mer enn en uke og tøffe dager. I oktober ble jeg operert i full fart en lørdag og da åpnet de fistelen helt og la inn to strikker som skulle holde den åpen og danne arrvev til neste operasjon. Jeg fikk også lagt ut tykktarmen på magen til venstre for navlen for å avlaste fistel området.
Nå i januar skal jeg ha den tredje operasjonen hvor de skal fjerne strikkene og lukke fistelen. Jeg får full narkose og skal ligge på magen. Blir nok fine hovne merker i ansiktet, men de forsvinner. Operasjonen er beregnet å vare i 2 timer men de andre to har tatt mange timer lenger enn planlagt fordi jeg blør så mye. Håper det går greit denne gangen så jeg slipper så mye narkose og alle ettervirkningene. De skal lukke fistelen fra endetarmsiden ved en flapoperasjon.Kompliserte greier for å bevare muskler og slimhinner intakt. Jeg er informert om konsekvensene. De åper i tillegg fistelen så den kan gro sammen og lukke seg. Åpningen i andre enden blir der for drenering men vil forsvinne etterhvert.
Mens jeg er i narkose legger de en kanyle inn i ryggraden Såkalt epidural bedøvelse. I dette katerteret kan de sprøyte bedøvelse og muskelavslappende dirkete inn i nervesystemet. Jeg blir koblet til en smertepumpe som holder jevn tilførsel av opiater. Planen er at jeg skal ha denne i 3 - 4 dager etter operasjonen.
De legger også inn en kanyle i halsåren - CVK hvor jeg skal få tillegg av smertestillende og andre medisiner. Skal også få næring inn her og væske. Denne skal jeg nok ha til jeg blir utskrevet. Ubehagelig og hemmende men slipper alle nålestikkene så en absolutt fordel. De legger også inn et urinkateter som skal ligge der så lenge jeg får epidural. Pose på magen har jeg allerede og den blir værende noen måneder fremover til operasjon nummer fire.
Jeg skal prøve å være oppe så mye som mulig etter operasjonen men vil trenge hjelp av en prekestol.Koblet sammen som en robot med en slange inn i ryggen, en slange inn i halsen, en dreneringsslange fra såret, en slange ut av urinrør, en pose ut av magen, store bleier og lange hvite støttestrømper. Litt av et syn:)))

søndag 3. januar 2010

En uke igjen

Tenk det er bare en uke igjen av de tre lange månedene jeg har ventet. Når jeg ser tilbake på disse månedene blir jeg utrolig lei meg for hvor mye vondt vi har vært gjennom. Dette har kostet mye mer enn noen aner for både Erik og meg.Time for time, natt ette natt, stell etter stell har vi kommet oss gjennom. Livet har vært satt mer eller mindre på pause i disse måndene. Men det er utrolig hvor mye vi klarer mens vi er midt i situasjonen. Denne siste uken blir nok den vanskeligste for nå føler jeg at jeg mister taket. Uff nei, dette går ikke Brett opp armene jente og se fremover. Snart er det over.

Gruer meg til den store operasjonen men den skal jeg fortelle mer om senere.


lørdag 2. januar 2010

Lørdag og helg

Litt bedre dag i dag:) Ikke så vondt og litt lettere i tanker og humør. Kjenner jeg klør litt etter å rydde bort julepynten Men det er nok fordi jeg vet at når den er borte så skal jeg på sykehuset. Drømmer om sykehus og operasjon hver eneste natt så er visst ganske stresset. Skal snakke med legen om det på tirsdag for jeg bør være avslappet og klar før operasjonen om jeg skal komme meg fort på beina igjen. Det er stort sett det eneste jeg tenker på for tiden og det gjør det ikke bedre. Få prøve å komme meg litt ut av huset neste uke og få litt andre impulser.
Det er nydelig vær i dag så skulle ønsket jeg kunne vært ute litt. Er temmelig blek om nebbet etter en innetilværele i tre måneder. Blir et nytt liv i februar når jeg skal trenes opp igjen. Ikke rart jeg gleder meg.


fredag 1. januar 2010

2010

En tung dag. Sliter virkelig nå Muligens det er fordi det bare er dager igjen eller kanskje det er andre årsaker.Vet ikke, men håper virkelig på en bedre dag i morgen. Har spist nydelig pinnekjøtt i dag så noe bra har det vært.
9 dager igjen