fredag 31. mai 2013

Endelig shopping

I dag skal jeg endelig på shopping. Var oppe grytidlig for at vi skal være klar til avreise klokken ni Da kommer kusinen til mannen som har vært i nabohytta og skal sitte på innover. Mannen har kiropraktoravtale kvart på ti så jeg er på Bryn shoppingsenter før de åpner butikkene. Vi ender nok opp på Ski Storsenter for der kjenner jeg hver butikk. Handler med meg og prøver hjemme så jeg sparer krefter. Dette blir første shopping med pose på magen. En ny merkedag som jeg både gleder og gruer meg til. Jeg smiler tappert og pakker ned to poseskift i håndvesken. Jeg har ikke noe valg. Dette bare må jeg klare.



I går var jeg virkelig posedame. Jeg hadde tre poser på magen pluss elastisk tape som legges utenpå hudplaten for å forsterke kantene ved svette og bading. Jeg må prøve om huden tåler de nye platene. Den ene tok jeg av etter et par timer for da begynte den å svi. Jeg er ekstremt ømfintlig for plaster og bandasjer og livredd for å få sår hud rundt stomien. I morgen skal jeg prøve tre nye produkter så jeg har handlelisten klar til mandag. Jeg har litt problemer med de bandasjesystemet jeg har nå så håper jeg finner noe som passer bedre for ferien. Hadde jeg vært tøff så hadde jeg lagt ut bilde av meg og magen med tre poser på. Men så tøff er jeg ikke. Det holder at mannen og jeg flirer og ler.


Ikke min mage. Men posen er lik




I går hentet jeg spesialundertøyet fra England. Nesten 300 i moms og toll og det ble totalt ca 200 kroner pr truse. Har ikke prøvd dem enda men de ser perfekte ut og skikkelig lekre. Håper jeg er like heldig i dag.











Jeg strever med abstinenser for tiden. Det er forferdelig strevsomt. Jeg blir motløs, svetter i strie strømmer samtidig som jeg fryser så jeg hakker tenner. Vet jeg må bruke tid på å venne kroppen av med disse pillene, men er så utålmodig. Vil få dem ut av systemet fort. I går holdt jeg ut 4 timer på overtid før jeg tok en pille. I dag satser jeg på 6 timer, men litt usikker pga. shopping. Sånn lar jeg det gå lenger og lenger tid mellom hver pille til jeg har hentet inn en runde. Det tenker jeg skal bli på mandag og da kutter jeg den siste pillen. Smertene er minimale nå så dette er bare kroppen som krever sin vanlige dosering. Hater det!



torsdag 30. mai 2013

Våken!

I dag våknet jeg utsovet klokken halv åtte. Eller egentlig våknet jeg i fem tiden og måtte tisse så da tok jeg pillen og sovnet igjen til mobilen ringte og vekket meg med et fint Godmorgen klokken halv åtte. Men da følte jeg meg uthvilt og fin. Stablet meg opp med puter i senga, laget en kopp Nespresso og betalte regninger i nettbanken. Sittende i senga. Med kaffe og vann. Det gjorde et digert kutt inn i den lille bankkontoen men det er en god følelse å ha betalt alt.





Noen av regningene var medlemskap til Luftambulansen og stomiforeningen Norilco så nå er jeg reiseklar. Billetten mottatt, passet sjekket, legeattest mottatt. Jeg må bare ta en siste telefon til Europeiske og sjekke om legeattesten er god nok hvis ikke må jeg til fastlegen neste uke. Håper jeg slipper for nå gror såret og jeg har ikke så mye hos legen å gjøre akkurat nå. Schengenattest til pillene får jeg på apoteket og alle andre dokumenter har jeg mottatt fra Norilco og Boots. Så en telefon igjen og litt shopping og jeg er klar til ferie. Full aktivitet fra sengekanten i dag og sovesyken er kansellert.



 Nå skal jeg i dusjen og så smårydde litt rundt i huset. Når jeg ikke kan løfte mer en et kilo så er det ikke mye fornuftig jeg kan gjøre. Men jeg står opp og gjør det lille jeg kan. Når mannen kommer hjem skal vi ned til Rimi og handle litt mat. I morgen har han fri så da håper jeg at vi får shoppet litt på Storsenteret og bytte det som ikke passer på mandag. Må skrive lister i dag. Elsker lister og organisering. Da har jeg kontroll på at vi får med alt og at alt blir gjort før i drar. Bruker fjorårets liste som mal. For jeg lagrer dem selvsagt i ryddige mapper. Organisert og pertentlig. Er det rart jeg strever med at ting er Godtnok?


 
Neste uke kjører jeg kanskje lillebilen igjen. Håper å kunne kutte pillene ned til Paracet i løpet av helgen. Nå har jeg redusert til 2 stk i døgent av Tramadol og 3 stk 1 gram Paracet. Har trappet ned enormt fra jeg ble skrevet ut. Nå er det kun to igjen så er jeg fri. Får skrive det opp på lista så jeg ikke glemmer det........

onsdag 29. mai 2013

Sovesyke?

Vi la oss klokken elleve i går kveld for mannen skulle opp igjen halv seks for å gå på jobb. Jeg våknet to timer etterpå, to en pille, og sovnet igjen. Sov til over halv ti! Elleve timer søvn i ett strekk er ikke vanlig for meg. Jeg har hatt noen dager med mer aktivitet enn jeg er vant til og så gjør den pillen meg trett. Det er min forklaring. Eller så har jeg fått sovesyken og det har jeg ikke for nå er det slutt med å være syk. Opp og frem og snart sol og varme.


I går var jeg tidlig oppe for å gjøre meg selv og hus klar til at stomisykepleieren skulle komme. Hun var presis og ble her i to timer. Da var det meg som avsluttet for jeg ble så sliten. Men det var utrolig nyttig og jeg fikk mange tips og gode råd. Hun er behagelig og dyktig og var sjokkert over min historie med alt jeg har vært gjennom. Hun hørte på mine planer for ferien og synes jeg var utrolig flink men hun pirket også i redselen min og forstod at ikke alt er så enkelt som jeg ønsker det skal være. Hun så også på såret mitt og mener det gror fint. Etter hun var gått ringte jeg og bestilte de nye produktene som hun viste meg. En pose knitret for mye, bort med den. En plate hadde for klumpete feste, bort med den. Og slik arbeidet jeg meg gjennom det utvalget av produkter som finnes. Hun tok opp en fire siders brosjyre og skulle vise meg noe. Da sa jeg stolt at den brosjyren har jeg laget. Og det har jeg faktisk. Til slutt endte vi opp med de produktene som kunne være noe for meg og som jeg skal prøve i helgen.

 
Det regnet på formiddagen i går så mannen fikk gjødslet hagen. Vi har fem mål så det tar litt tid. Etterpå plantet han resten av plantene vi kjøpte. Alt dette er egentlig min jobb og jeg liker absolutt ikke at jeg ikke får gjøre det selv. At grytene er for tunge for meg så han må lage middag er bare nydelig. Men at jeg ikke kan vaske hus og ikke får stelle den kjære hagen min, er ikke nydelig. Orker nesten ikke være ute mens han jobber for det klør i fingrene.




Men nå skal jeg begynne å pakke litt til ferien. Jeg skal skrive pakkeliste og så finne frem de klærne og sakene vi har så jeg vet nøyaktig hva som må handles. Jeg har tenkt å gå på shopping en dag denne uken, med assistenten med meg. Men uten å prøve noe i butikken for da bruker jeg for mye krefter. Jeg tar alt med meg hjem og prøver og så får vi heller kjøre tilbake og bytte neste dag. Tenk at jeg er så svak enda. Helt utrolig, men sovesyke har jeg heldigvis ikke for nå er jeg lys våken og full av energi. Det blir en god dag igjen.






Posedamen
En side om hvordan jeg takler dagene med stomi. Klikk på overskriften og du kommer til en ny side som jeg oppdaterer daglig en stund fremover. OBS den siden er skrevet uten filter. Akkurat som min hverdag er

tirsdag 28. mai 2013

Bryllupsdag

I dag er det 9 år siden den vakre seremonien hos byfogden i Stavanger. Vi har bodd sammen i snart 14 år men det tok noen år før vi giftet oss. Gratulerer med dagen kjære, kjære mannen min.


Vi feiret på en måte dagen i går da vi fikk besøk av våre venner fra Stavanger. De var også med oss på vår store dag for ni år siden og har i årene etterpå husket dagen med en hilsen hvert eneste år. I går hadde de med seg 20 vakre røde roser i gave og vi hadde noen herlige timer sammen. Varmende gode samtaler og klemmer. Og en god del tårer. Hun har vært gjennom så mye sykdom og jeg har vært så redd for henne så det gjorde så trolig godt å se hvordan hun strålte med kun et bryst. Tusen takk for roser og besøk. Jeg skal kose meg med denne gode følelsen lenge, lenge.

Rosene vi fikk av Torhild og Gunnar



Rosene vi kjøpte sammen til hverandre på Plantasjen



 
 
I dag får jeg besøk av stomisykepleier fra Boots Home Care. Hun skal se på stomien min og gi meg noen gode råd pluss å vise meg hva ulike produkter jeg har å velge mellom av hudplater, poser, luktfjerner, belter, klebefjerner, hudbeskyttelse, avfallsposer osv. Alle nye system jeg velger å prøve kommer jeg til å forsøke på andre siden av magen for å se om huden tåler platen. Å få sår hud rundt stomien er IKKE godt. Varene jeg bestiller blir levert på torsdag så i helgen kommer jeg til å gå rundt med to poser på magen eller kanskje tre stykk. Jeg vil finne et bandasjesystem som passer til ferien med mye varme, svette, bevegelse og ikke minst bading i saltvann.   
 
 
Våknet klokken seks med litt smerter. Nå er det ikke lenge igjen! Har så lite smerter nå at jeg nå på alvor begynner nedtrappingen av den siste pillen i dag. Har redusert antall til minimum men nå kan jeg begynne å kutte ut en etter en. Jeg må ta det over litt tid for denne pillen har jeg brukt daglig i  syv måneder, men begynner med en pille mindre i dag og ser hvor mye abstinenser jeg får. Det bestemmer farten videre.
Hva vi skal gjøre resten av dagen er opp til meg med hva jeg orker og har lyst til. Vi bestemmer det utover dagen. En fin dag får jeg uansett. sammen med min kjære mann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


mandag 27. mai 2013

Nedtelling

En nydelig dag i solen i går ga meg en forsmak på lange, late soldager på Skiathos. Jeg er klar så nå begynner nedtellingen. Har ikke våget å tidligere men nå er det så kort tid igjen og jeg vet jeg vil klare å komme meg dit ned. Dagen i går viste at jeg har krefter nok nå så med enda et par uker til å trene meg på er jeg klart til avgang. Bilturen til Gardermoen går fint. Den største utfordringen der blir den lange køen i innsjekking og sikkerhetskontroll.




Flyturen er ca tre en halv time men det skjer så mye om bord på flyet at den turen går rasende fort. Det vil bli et eller to poseskift enten på flyplassen eller i flyet. Gruer meg forferdelig til dette men jeg har ikke noe valg enn å bare gjøre det. Vel fremme tar det alltid tid å vente på koffertene. Men den gleden det er å gå ut på flytrappa og kjenne varmen, lukten og lyden fra øya tar sånn fatt i meg at jeg blir rørt hver gang. Da gjør det ikke noe å vente litt. Vi er på Skiathos! Drosjeturen tar ikke mange minuttene og stopper like ved hotellet. Vi skal ha samme rom som sist så jeg vet nøyaktig hvor langt det er fra rommet til bølgene. Det første badet med varme reisekropper med en vinterkald kjerne, er fantastisk. Ren nytelse og glede. Joda, jeg er klar så nå kan nedtellingen begynne og koffertene hentes ned fra loftet.


 
 
Våknet halv syv i dag med smerter som forventet. Men det er den vondeste tiden på dagen. Da får jeg en pekepinn på hvordan resten av dagen blir med smertene. I dag blir det en fin dag. Igjen. Det neste jeg ser frem til er å våkne uten smerter. Det vil skje en dag denne uken. Da tar jeg helt av i ren glede. Det er nesten ufattelig at livet med de helt forferdelige, umenneskelige smertene, som ingen forstod noe av, snart er over. Jeg kan slippe gleden løs og bare nyte det nye livet. Jeg har utfordringer stående i kø foran meg. Et liv med stomi er ikke enkelt og utrolig mange tilpasninger og hensyn må tas. Men kan jeg slippe smertene er det verd hvert vonde poseminutt.




I dag har mannen fri og vi skal en liten tur på hagesenteret. Det er vel noe av det kjekkeste jeg vet så da blir dagen enda finere. Vi skal kjøpe squash og blomkarseplanter. Jeg fikk ikke sådd før i år så derfor blir det ferdige planter. En busk og en eføy klarte ikke vinteren så de må erstattes. Og så har de alltid noe kjekt på tilbud hos Plantasjen. Sommerblomster til ampler og krukker venter jeg med til vi kommer hjem igjen. Da blir det flere runder på hagesenteret, men da er jeg så frisk at jeg kan plante selv.


søndag 26. mai 2013

Sol søndag

Fuglekvitter og solskinn og mannen i perlehumør. Han våknet klokken syv men jeg valgte å sove videre. Ikke lett når han plystrer og traller. Nå sitter han ute på trappa og spiser frokost i solkroken. Jeg er for sliten. Men årsaken til at jeg er så sliten i dag er fantastisk. Jeg har redusert morfinpillene fra 4 til 1 og sov hele natten men kun den svakeste pillen. Kroppen får da en mer naturlig søvn og derfor er jeg så trett. Hadde satt pillealarmen på til klokken fire men aner ikke hvorfor den ikke ringte. Jeg våknet først klokken seks med litt murrende smerter. Ikke behov for noen nattalarm,

I dag skal jeg gå en tur i finværet og ikke gjøre noe i hagen. Det er ikke mye nyttig jeg gjør uansett men setter meg ned på huk rett som det er å luker et par håndfuller. Det liker ikke såret på magen som fremdeles ikke har grodd helt nederst. Det ligger sånn i klem bak en hoven mage og under en stomipose så det er vanskelig å gi det nok luft. Beste er å ligge strekk ut eller går oppreist. Sitting i alle stillinger gjør presset større og luftsirkulasjonen mindre.

 
Shoppingen i går gikk fint, Jeg var innom Blomstersalget til hagelaget mitt og fikk tatt litt bilder til å legge ut på nettet. Og snakket med de fleste i styret. Men det var så kaldt at jeg ble ikke mange minuttene. Kjøpte ingen blomster men tok lodd uten gevinst. Mat fikk vi på Rimi i full fart for der var også så kaldt. Fryser konstant, Ute gikk de med korte skjorter og bukser og jeg hadde jeans og fleece og hakket tenner.


 

Postpakken ble hentet og så kjøret vi til apoteket. Jeg fikk medisinene mine selv om resepten fikk ut for tre måneder siden. Hun la heldigvis ikke merke til det . Jeg skulle også ha en Schengenattest til de smertestillende som skal med på ferie, men da måtte jeg ha med passet mitt, så det får vente. På Nille fikk jeg kjøpt den lille kabinkofferten som veier ingenting og et lommespeil til poseskift. Orket ikke se etter noe til huset og de andre tingene jeg skulle ha fant jeg ikke. Vi kjørte hjem og spiste så gikk jeg rett til sengs og sovnet. Veldig svak enda, men regner med at kreftene kommer nå når kroppen ikke lenger skal slåss så mye med smertene.


Postpakken ble åpnet og badetøy måtte prøves. Alt passet!  Uvant med så høyt liv på bikinibuksen men den dekket hele såret og posen viste ikke. Bikinitoppen passet perfekt og den lange badetoppen med kjole kommer til å dekke posen både tom og full. En bra og billig handel og enda et skritt nærmere Skiathos.


Har ikke samme kropp som henne men det ble fint på meg også

lørdag 25. mai 2013

God helg

Lørdag morgen, sol og mannen fri. Da er det godt å våkne. Men ikke helt godt i dag for jeg sov forbi pillen ved smertestart ca kl. fire og våknet ikke før syv. Da hadde smertene fått satt seg godt fast så det vil ta noen timer før den slipper. Jeg får sette på alarmen igjen så jeg unngår en slik smertetopp igjen. Morgensmerten er den siste som kommer til å slippe. At jeg sov forbi pillen er et godt tegn så nå kan jeg ta den svakeste pillen om natten og er enda et skritt nærmere målet om å være ferdig med den nest sterkeste på mandag. Den sterkeste var slutt sist mandag så dette går rette veien. En vond start i dag men det blir bedre utover dagen.


I dag skulle fokus være gleden av at jeg har blitt så mye bedre, for det har jeg faktisk. Men en slik smertetopp flytter automatisk fokuset til noe negativt. Pillen vil virke men det tar et par timer før det slipper så jeg vil tvinger tankene over på noe fint ved og fortelle hva jeg skal bruke dagen til.
Vi skulle ha vært i familieselskap i dag men det blir for mye folk og for mye stress for meg. Jeg som vanligvis elsker slike store sammenkomster. Tar det igjen når jeg er helt oppe og går igjen og bruker kreftene mine på noe jeg har mer nytte av. Nemlig shopping.




Shoppingen blir på vår lokale Rimibutikk. Jeg orker ikke et stort kjøpesenter enda. Den lille nærbutikken er liten og vi er fort ferdige. Vi må en tur på apoteket også og der er det en Meny butikk i tilfelle vi ikke får alt på vår lokale Rimi. Der er det også en Nille butikk hvor jeg skal handel litt til ferien. En veldig lett kabinkoffert til alle bandasjene mine som jeg må ha med inn i flyet, et lite lommespeil til poseskift, en klemme til å holde topp/kjole oppe mens jeg skifter, våtservietter i engangspakker, spritvask til hendene, en liten notatbok og en liten kjølebag. Bare koselige småting og kanskje noe fint til hagen eller huset.




Men det hyggeligste i dag er Blomstersalget til hagelaget mitt utenfor Rimi. Jeg er styremedlem men har vært sykemeldt siden november. Det skal bli kjekt å hilse på dem og kanskje få kjøpt med en blomst eller flere. Og så skal jeg hente badetøypakken på posten. Det blir badetøyprøving med melkehvit sykehusfarget hud. Kanskje jeg skal prøve dem med dempet belysning?  Har en mistanke om at noe av det er litt stort men håper det passer. Forteller mer om shopping og badetøyprøving i morgen så følg med. Spennende? God helg alle kjære venner.




fredag 24. mai 2013

Men i dag!!!!!

I går skrev jeg at jeg håpet hver kveld at i morgen har smertene snudd og jeg begynner å bli frisk. Det skjedde ikke i går . Men i dag!!! Kjente det i går kveld at noe var kraftig forandret så jeg gledet meg til å våkne og kjenne at det virkelig var sant. Våknet kl. halv fire i natt og måtte ta en sterk pille men da jeg våknet neste gang kl. syv kjente jeg det. Smertene er helt annerledes og på vei bort. Nå er jeg endelig på riktig vei og helt i rute. Det tar fire uker før min kropp gir slipp på smerter og før den begynner å gro skikkelig. Det var sånn med alle de andre operasjonene men denne gangen var smertene så enorme at jeg har ikke våget å håpe. Jeg har trøstet mann og barn med at det er slik men ikke trodd helt på det selv. Jeg har planlagt ferien vår med en stor klump av usikkerhet i magen. Usikkerhet om jeg ville bli frisk nok til å dra så langt. Nå er jeg ikke usikker lenger. I dag er første dagen hvor jeg kan synge ut av glede og kjenne at det kribler av forventninger og livsglede i hele kroppen. Syv lange måneder sengeliggende med  umenneskelig smerter er over. Nå begynner fortsettelsen på resten av mitt liv!




Jeg må selvsagt fortsatt ta smertestillende og den ene pillen må trappes sakte ned. Men nå kan jeg begynne nedtrappingen og få all giften ut av kroppen. Den sterkeste regner jeg med å være ferdig med på mandag og gleder meg til å slippe svette og ubehagelige nattedrømmer. Den andre har jeg tatt daglig i 7 måneder så den må jeg trappe ned slik legen har forklart. Jeg vil helst trappe ned i full fart men legen har forklart meg konsekvensene av en slik brå nedtrapping så det skal jeg ikke gjøre denne gangen. I tillegg tar jeg store mengder med Paracet som jeg også ser veldig frem til å kunne kutte ut. Blir en glede hver dag fremover. Jeg er så glad at jeg bobler. Endelig! Og så er det fredag og helg i tillegg. I dag er dagen jeg har ventet på. Gled dere med meg alle dere som har gitt meg så mye denne vonde tiden.



torsdag 23. mai 2013

I dag?

Hver kveld når jeg legger meg håper jeg at i morgen er dagen der jeg kjenner meg mye bedre. Så våkner jeg i firetiden om natten av smerte og vet at i dag er det ikke. Tar en pille og sovner igjen. Neste gang jeg våkner er det tid for enda en pille og da gir smertene seg. Det nytter ikke å skynde på kroppen. Den gror i den farten den klarer og min slitne kropp trenger lenger tid enn andre. For tre uker siden hadde jeg vondt i hele magen. Nå har jeg vondt nederst der såret utvendig ikke har grodd og innvendig i tarmstumpen. Absolutt en stor bedring. Men selv om smertene er på et lite område nå så er de intense at jeg tror det er som en kniv vris rundt i et åpent sår. At tarmstumpen driver og jobber hele tiden gjør ikke smertene mindre. Så ble det ikke i dag heller. Men kanskje i morgen?



Jeg blir litt bedre for hver dag. Ingen tvil om det. Men jeg blir så motløs når det tar så lang tid. Særlig fordi jeg ønske å kutte ut disse pillene helt Det er som en overgangsalder i tidobbel styrke og i en eneste sammenhengende hetetokt. Jeg svetter så det renner døgnet rundt uten pause. Kroppen jobber på høygir for å kvitte seg med alle giftstoffene. Det eneste jeg kan gjøre for å hjelpe den er å drikke mye vann og spise næringsrik mat. Matalarmen ringer til hvert måltid og en mugge med vann har jeg med meg over alt. Den er akkurat like tung som en melkekartong så jeg kan bære den.

 
 
 
I dag får jeg levert mer stomiutstyr på døren. Har bare bestilt det helt nødvendige for konsulenten kommer hjem til meg på tirsdag for å vise meg hva utvalg jeg har å velge mellom. Da kan jeg evt. bestille nytt system og rikelig så jeg kan ta med meg å ferie.
Jeg har meldt meg inn i Norilco, foreningen for stomiopererte. Da fikk jeg to små kort i kredittkortstørrelse. Det ene er et dokort som forteller på engelsk at jeg har en stomi og ikke kan stå i dokø og at jeg må få lov å benytte handicaptoalett. Dette skal jeg ha med meg på ferien. For kø er det fint men handicapwc har de hverken på flyet eller på tavernaer i Hellas.
Det andre kortet er til politi, helsepersonell etc. Jeg kan f.eks. vise det på flyplassen om de må kroppsvisitere meg og eller sjekke den store håndbagasjen. Noen av posene kan slå ut på metalldetektoren på flyplassen. Da må de gå over kroppen og vil selvsagt stusse over at det henge noe på magen min. Kunne jo være en bombe. Kortet forklarer hva og hvorfor og hvordan de evt. skal sjekke. Ikke alltid like greit og stå i køen i sikkerhetskontrollen og forklare alt dette så da kan jeg velge å vise dem det røde kortet. Liker valget av farge, det er knall rødt.
I løpet av noen få dager kommer det spesialundertøy fra England og spesialbadetøy fra Ellos. Når alt dette er mottatt kan det vel ikke være noen tvil om at jeg er stomipasient. Da vil det være utstyr i skuffer og skap over hele huset. Kanskje jeg skulle kjøpe meg en Barbie dukke også. Med stomi! Så er vi liksom to som kan trøste hverandre. Men hun har sin på høyre side og jeg på venstre så vi er ikke helt like.
 
 


onsdag 22. mai 2013

Luft

Luften på soverommet er tung i dette været. Ute silregner det og ikke et vindpust. Men de store luftproblemene er i mine tarmer. Både over og under stedet der den er delt. Luftsmerter finnes det ikke smertestillende for så jeg lider i stillhet her. Har lest alt jeg kan finne på nettet om hva jeg kan spise som gjør passasjen lettere og luftprobleme mindre. Jeg er så glad i brokkoli og spiser det omtrent hver dag. Men det kan gi luftproblemer. Mer overrasket ble jeg da jeg begynte å prompe ut den delen som er koblet av. Det produseres slim og væske i den delen av tarmen og det har gitt store spasmer siden jeg ble operert. Når såret har grodd i toppen av tarmen vil det ikke være så vondt. Men luft i den delen har jeg aldri opplevd. Kjennes faktisk helt ok å fise litt på normal måte men dette er rart så jeg må snakke med stomipleieren om i neste uke. Den luften som kommer ut bak er uten kullfilter og har kraftig odør mens den som kommer ut stomien passerer to store kullfilter som fjerner lukt. I dag er altså problemet luft. Uten tvil!

 Det rare virusangrepet jeg har hatt de siste tre dagene har begynt å slippe taket. Fremdeles øm i muskler og ledd og litt vondt i hodet. Men mye bedre enn i går.
Har endret medisineringen fra i dag.  Den sterkeste depotpillen er byttet ut med en noe svakere. Men jeg spiser fremdeles mye og sterke piller. Har gjort det så lenge at det ikke er rart jeg svetter som jeg er i badstue. Skal gå noen runder opp og ned den bratte trappen til kjelleren i dag og prøve å få fart på luftsirkulasjonen i tarmen. Da blir smertene mindre. Akkurat nå er de 8 på smerteskalaen selv om jeg har tatt 3 ulike piller. Klart at dette sliter på humør og kropp. Det må jeg bare akseptere, men jeg vil ikke! Jeg vil så gjerne ha fine dager. Være hoppende glad og i aktivitet hele dagen. Nyte blomstene i hagen og gå barbent i gresset. Kjenne gleden av førreisefølelsen. I morgen kanskje..........


tirsdag 21. mai 2013

Syk i tillegg

Akkurat som jeg ikke har nok smerter så har jeg fått et elle annet virusangrep i tillegg. Det trengte jeg ikke nå men ikke så mye å gjøre med det. Det er tredje dagen i dag så nå slipper det nok. Hadde feber da jeg la meg i går og hakket tenner så mannen ikke fikk sove. Ikke feber i dag men svetter mye og har vondt i muskler og ledd. I dag sovnet jeg etter jeg tok pille nr. to klokken 10, så nå begynner de å bli for sterke for meg. Veldig bra. I morgen trapper jeg ned enda litt. Da er det tredje dosen som endres, to doser til svakere og en dose er kuttet helt. 



Ligger i senga enda men har laget meg et lite kontor her i sengen så nå har jeg betalt regninger, bestilt medisiner hos legen, bestilt stomiutstyr og sendt en purremail til England på undertøyet jeg har kjøpt.
Radioen står på og kaffe og vann har jeg på nattbordet. Koselig. Skal snart stå opp men det haster ikke. Mannen er på jobb og ute er det så grått og trist at jeg må slå på lys inne. Det er mest trivelig her i det nye soverommet.



mandag 20. mai 2013

På vei mot bedre tider?

I dag er det dag 21 etter operasjonen. Følger jeg mønsteret etter de 5 andre operasjonene så skal smertene avta kraftig denne uken og være på null om en uke. Nesten som jeg slår av en bryter. Håper inderlig at det er slik denne gangen også for nå er jeg så sliten og motløs. Hadde en forferdelig dag i går der jeg bare ventet på at hver time skulle gå så jeg kunne sove og glemme smertene. Det er IKKE slik jeg vil ha mine dager. Hver dag er verdifull og skal nytes. Jeg har så forferdelig hard mage og det gjør smertene i tarmen umenneskelige. Såret inne i tarmen har ikke grodd og det har heller ikke såret rundt stomien eller såret på magen. Det blir bedre for hver dag så alt er normalt. For meg. Jeg har et spesielt smerte og gro mønster. I går hadde jeg i tillegg enorme ledd og muskelsmerter. Akkurat som ved influensa bare at jeg ikke hadde feber. Kanskje det var toppen jeg opplevde i går og at det nå går mot bedre tider? Jeg holder fast ved den tanken og begynner med gåturene mine igjen i dag.

Dagens mål er ned til postkassen og tilbake. Nesten 2 km

 
 

I morgen skal mannen tilbake på jobb og jobbe hver dag resten av uken. Han har vakt i dag og ut uken. Håper det ikke blir uvær og strømkaos så han slipper å reise på jobb i dag.
I dag skal jeg som sagt ut på tur. Har hatt pause i en uke fordi smertene har vært så store. Men bevegelse er veldig viktig for tarmfunksjonen så i dag bare må jeg. Resten av dagen skal brukes til å lage bestillingslister til Homecare, bestille badedrakter og bikini på nettet og lage liste over alle telefonen jeg må ta for å ordne ting denne uken. Når jeg er frisk tar jeg det på strak arm men nå blir jeg sliten av ingenting så derfor må jeg planlegge alt i god tid.
Prosjekt badedrakt har jeg brukt en del tid på for jeg håper at hevelsen i magen skal gå ned. Det gjør den nok ikke helt på en stund så jeg får heller kjøpe ny når livmålet minker. Har funnet en badekjole Det er badedrakt med et skjørt sydd fast under bysten. Tror den blir for varm for den er jo dobbel. Men jeg funnet en bikini topp, en bikinibukse med veldig høyt liv og en lang topp som har en kjolefasong men ikke badedrakt under. Må bare trykke Bestill og vente til varene kommer i posten.


Stomien er like utenfor navlen og selve posen stikker høyere opp enn det og det øverste såret er like høyt oppe. Må dekke begge deler. Pluss at jeg må ha en vid overdel som skjuler en full pose. Det høres så greit ut når jeg skriver dette men det er en kjempeutfordring for meg. Noen ganger er det bra og presse seg litt men de første dagene på stranden og flyreisen er milevis fra min komfortsone. I dag er jeg i tillegg ganske motløs og hadde en grusom drøm som henger i kroppen enda. Jeg var tilbake på rom 2218! Forferdelig!


Uff, dette ble mye klaging i dag. Jeg velger meg en dag med glede i dag, så nå skal jeg i dusjen og så finne frem en fin kjole og pynte meg litt. Sette opp håret og gjøre meg litt fin. I går lå jeg det meste av dagen i senga, men ikke i dag. I dag vil jeg ha en fin dag og det er opp til meg å gjøre den fin.

 
 
 
En side om hvordan jeg takler dagene med stomi. Klikk på overskriften og du kommer til en ny side som jeg oppdaterer daglig en stund fremover 
 
 
 

søndag 19. mai 2013

Sommerkjole

Våkne tidlig en morgen, åpne døra med sommerkjole på og gå barbent ut i hagen. Da er det sommer og livet er godt. Det ville jeg gjort i dag om jeg var frisk. Men to dager ute av rutiner har satt seg i magesystemet. Har hatt forferdelige smerter i natt med kramper og press. Tarmen min "sover" når jeg sover så det hadde vært bedre for meg å ta en lang våkenperiode i natt men jeg var så trøtt at jeg ikke klarte å våkne, jeg bare merket smerten og stønnet. Podderommet står klart med oppredd seng til slike netter som jeg vet jeg får non ganger. Må huske å ta med meg et teppe på ferie så jeg kan sitte ute på balkongen om jeg får sånne netter der. Hele morgenen har jeg holdt meg i sengen så tarmen får hvile til å jobbe og det gjør den. Men en liten tur barbent i hagen med sommerkjole på ble det. Bare litt senere enn tidlig morgen. I dag skal jeg bare slappe av og passe på å spise riktig mat til riktig tid og drikke mye vann.


 
 
Jeg har hatt to fine dager så selv om jeg sliter i dag så er det verd det. Først en fin 17.mai og så den nydelige dagen i går. Dagen begynte med frokost ute på trappa og utover dagen ble det bare varmere og varmere. Over 30 grader sånn helt plutselig slo meg litt ut så måtte ha pauser inne flere ganger. Luket et bed. Veldig forsiktig og uten å anstrenge meg men jammen ble jeg støl i lårmusklene av den lille jobben. Det spirer og gror i alle bed og det gjør ugresset også Men nå skal jeg øve meg på at ting er Godtnok. Ikke lett for en pirk som meg men helt nødvendig denne sommeren.


 
 
I går ettermiddag stoppet det to biler i på gårdsplassen. Det var min venninne Liv fra Suldal, hennes sønn og hennes eldste datter, svigersønn og tre barnebarn. De er hos datteren i Hønefoss denne helgen og hadde vært i Sverige på handletur og kom innom oss på hjemveien. Det var så kjekt å se dem og så utrolig godt meg gode ekte klemmer Jeg måtte bite tennene sammen flere gange så ikke tårene skulle ta overhånd. Og så den lille, skjønne Kristine. Jeg fikk holde henne flere ganger og storkoste meg. Været var nydelig så vi drakk kaffe i hagen. Uvant og ikke så kjekt å ikke kunne være vertinne men bare sitte der og ikke gjøre noe. Gjestene hadde som avtalt med seg kaffemat så det var ikke noe stress for oss på noen måte. Bare kos. De hadde til og med banankake som er min mann sin absolutte favoritt Gjett om han koste seg både da de var her og om kvelden til kaffe og mer kake. Jeg spiser ikke kaker siden min mage ikke liker det så kaker er en sjelden delikatesse her i huset. Det ble et par herlige timer og jeg nøt hvert sekund.
Da de dro gråt jeg så jeg hikstet. Så mange følelser ble satt i bevegelse. Resten av kvelden og i dag bare smiler jeg. Takk kjære dere som laget dagen min så fin.